Vaxbönor som i Galvarino (Bergenströms bästa)
Lättlagad och supergod liten smårätt. En av våra favoriter när det är säsong för färska bönor. Servera med rostat lantbröd.
för 4-6 behövs
200 g vaxbönor eller haricots verts
1 fint hackad bananschalottenlök
3 finhackade vitlöksklyftor
ca 1/4 tsk chiliflingor
ca 100 g serranoskinka i strimlor
2-3 msk olivolja
flingsalt och ca 1/2 dl hackad bladpersilja
1. Tvätta och repa bönorna, och skär dem i bitar om 3-4 cm. Koka upp lättsaltat vatten och sjud bönorna i bara 2 minuter, häll sedan över dem i en sil och spola med kallt vatten. Låt rinna av väl.
2. Värm olivoljan i en rymlig stekpanna och fräs hackad lök och vitlök under omrörning. Tillsätt lite chiliflingor efter smak, rör runt och lägg i bönorna. Låt fräsa i någon minut och tillsätt sedan skinkan. Fräs allt under omrörning i någon minut. Smaka av med flingsalt. Vänd allra sist ner den hackade bladpersiljan och servera.
Enkla kronärtsskockshjärtan
Gott litet plock med konserverade kronärtskockshjärtan: Rör ihop en enkel salsa av fint hackad bladpersilja, lite riven vitlök, flingsalt och olivolja. Gärna också några droppar pressad citron och lite fint rivet citronskal. Smaka av. Ringla såsen över väl avrunna kronärtskockshjärtan från burk och toppa med kapris.
allra enklast: Toppa med bara lite fint rivet skal av ekocitron, smulat flingsalt och riktigt god olivolja.