ur Det Goda Enkla

bastips och idéer

skåpI våra kök är inredningen enkel och köksmaskinerna få. Men vi har båda ett rejält basförråd av goda ting som vi helst inte vill vara utan. Det kan handla om en riktigt god peppar, favoritsardellerna, mild och fin olivolja från Kreta eller en spansk sherryvinäger. Och dessutom allehanda örter och kryddblandningar som vi använder flitigt. Med stapel­varorna på plats är det mycket lättare att improvisera och få inspiration och lite förnyelse i matlagningen.

I det här kapitlet vill vi ge en rad basrecept och idéer till sådant som kan lyfta den allra enklaste måltid. Sådant som hör till grunden hemma i våra kök, och som vi lagar om och om igen, år efter år. En del recept har vi haft med i tidigare böcker, men de får ändå komma med igen eftersom de är så självklara i vår matvardag och passar så bra till så mycket annat i den här boken. Hit hör husets aji, chili i olja, som vi hoppas att många av er vill prova och som förekommer ofta i recepten. Ajin är helt enkelt otroligt god och användbar! Hemgjord färskost, Salsa verde, pesto och majonnäs är också själv­klara, så lätta att röra ihop och så naturligt goda och helt utan tillsatser. Men här finns också några för oss mer nyupptäckta klassiker som chimichurri, en underbar argentinsk örtsalsa, och spännande kryddblandningar som za’atar och dukkah som är goda att strö över dipröror, bröd och mycket annat. Dessutom en kryddig krusbärschutney, hallonvinäger och äppelgelé med mynta. Till sist också några tankar och tips om hur man kan ta vara på de goda resterna och förvandla dem till en ny måltid. Något som ju många av oss kanske vill bli bättre på.

 

You Might Also Like