ur Det Goda Enkla

Finaste fisken

Nystekt abborre, fräsch ceviche eller en fiskgryta med musslor, saffran och en skvätt vin … Fisk och skaldjur hör till det vi gärna äter ganska ofta. Förr åt man av tradition fisk varje tisdag och fredag här i landet, och det är egentligen inte så dumt. Fisk är ju så bra för oss alldeles bortsett från hur fantastiskt gott det är. Men tyvärr måste man ju idag välja fisk på ett annat sätt än tidigare, eftersom vi i många år har överfiskat i våra hav. Många av fiskarterna behöver återhämta sig. Man får välja certifierad, miljömärkt fisk som är en garanti att fisken fångats i så kallade hållbara bestånd. Fråga i butiken var fisken kommer ifrån eller uppdatera dig på wwf:s lilla fiskguide. Det kan dock vara lite snårigt emellanåt, en fisksort som hade grönt ljus i fjol kanske man ska se upp med i år. Men många fiskaffärer väljer numera dessbättre att bara sälja miljömärkt fisk.

I det här kapitlet har vi valt enkla recept. Prova till exempel fisksoppan från Bohuslän med milda svenska smaker. Eller den medelhavsdoftande fisksoppegrytan från Collioure. Vi är också mycket förtjusta i ceviche som är så lätt att laga och så trevligt att börja en måltid med. Det gäller också den busenkla sikmoussen med dill och citron som vi gärna serverar på kavring eller svartbröd till ett glas sval öl. Hemlagade fiskpinnar med remouladsås är i all enkelhet också en familje­favorit.

You Might Also Like