ur våra böcker

Pavlova med fruk och bär

Ur Sött Sweet Dulce s.132

Ur Sött Sweet Dulce s.132

till pavlova för ca 8
4 äggvitor
2 dl socker
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk vitvinsvinäger eller
  äppelcidervinäger
3 dl vispgrädde
1 msk socker (till grädden)
bär och frukt i bitar
bärcoulis
2 dl blåbär 
3 dl hallon
2-4 msk socker
 
 

Pavlova, marängtårta, toppad med vispgrädde, frukt och bär är lätt att åstadkomma. Till bildens tårta tog vi jordgubbar, banan, blåbär och kiwi. Andra gånger blir det nektariner och hallon. Ringla gärna över en fräsch bärsås, coulis, allra sist.

• Börja med att rita en rundel, 20-22 cm i diameter, på ett bakplåtspapper. Lägg papperet på en plåt och ställ åt sidan.

Värm ugnen till 110°. Vispa äggvitorna med elvisp. Vispa med låg hastighet till en början och öka sedan farten. Tillsätt sedan lite socker i taget och vispa tills du kan dra ut marängen i långa ”snibbar” från vispen. Sikta då över maizenan, häll i vinäger och vänd varsamt ner detta med en slickepott. Bred ut smeten någorlunda jämnt i rundeln på bakplåtspapperet.

Grädda mitt i ugnen i 1 1⁄2 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i ugnen några timmar eller över natten.

Hit kan man förbereda.

Lägg strax innan pavlovan ska serveras på ett rejält lager vispad grädde smaksatt med 1 msk socker. Toppa med ett berg av bär och färsk frukt i bitar. Ringla eventuellt över lite bärsås och servera helst direkt. Gärna med resten av såsen vid sidan av.

enkel bärcoulis

Rensa bären eller ta 250 g frysta bär (de kan läggas ner direkt i kastrullen). Koka bären med socker i ungefär 5 minuter under lock. Mosa bären lätt mot kastrullens kant. Smaka av.  Låt sedan bärsåsen kallna helt.

You Might Also Like