ur våra böcker

SPANIEN PÅ ETT BRÄDE

tapas3

Ur vår senaste kokbok. Bergenströms bästa s.25.

Alltid gott! Ett vackert fat eller en skärbräda med lite av varje; riktigt god manchego-ost, tunt skivad lufttorkad skinka som jamón serrano eller ibérico, skivad lomo (lufttorkad fläskfilé), smakrika korvar som chorizo eller fuet … Oliver förstås, bröd och gott vin till.

sardelloliver med citron

Enkelt sätt att piffa oliver, som får mild smak av sardell och citron: Värm lite olivolja i en rymlig stekpanna. Tillsätt några få finhackade sardeller, inte för många – oliverna ska bara få en lätt sardellton. Tillsätt också lite skivad vitlök och fräs i några sekunder. Lägg i gröna oliver av god kvalitet och vänd runt det hela på svag värme i ett par, tre minuter. Har du färsk rosmarin hemma så vänd gärna ner en späd kvist eller två mot slutet. Häll över oliverna i en skål och låt kallna. Blanda strax innan serveringen i tunna skivor av ekocitron.

pimientos de padrón

Stekta små gröna chilipaprikor, pimientos de Padrón, är så superenkla att laga och alltid lika goda att få. En riktig tapasklassiker: Värm ett tunt lager olivolja i en stekpanna, lägg i paprikorna och fräs dem – och skaka pannan då och då – i 4-5 minuter. Strö alldeles mot slutet över milt flingsalt och servera direkt.

variation: Gör ett snitt utmed långsidan på varje padrón. Lirka försiktigt in  1 msk chèvre och stäng till någorlunda. Linda sedan en smal bit serranoskinka runt varje paprika och stek dem i lite olivolja.

You Might Also Like