Om Trio Förlag

Trio är ett litet familjeförlag som består av Roberto Jequier, Fanny Bergenström och Anna Bergenström. Vi gör våra egna kokböcker och har hittills producerat fyra stycken. De första var Kärlek, Oliver och Timjan som gavs ut på Albert Bonniers Förlag 2001 och Under Valnötsträdet som utkom på Trio 2006. Den stora dessertboken Sött, Sweet, Dulce kom 2009 och boken Det Goda Enkla med inriktning på mat och miljö har kommit i september 2014.

– Det är roligt att det har gått så bra! På Trio arbetar vi i den lilla skalan. Vi gör det allra mesta själva och tycker att det är fantastiskt att ansvara för hela processen från den första spirande bokidén till tryckning och färdig bok. Under Valnötsträdet har tryckts i många upplagor och även gått på export till Australien, England och nu i höst till USA. Nu är vi glada att ha vår nya bok Det Goda Enkla på väg ut.

 


 

 

Om Anna och Fanny

anna&fanny-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Bergenström är journalist och författare med inriktning på matkultur. Hon var i många år matskribent i Dagens Nyheter och dessförinnan på tidningen VI. 2002 utsågs hos till professor av regeringen för sina insatser för svensk matkultur. Hennes största boksuccé Annas mat (Bonniers förlag) har sålts i mer än 1000 000 exemplar och finns i vart eller vartannat svenska hem. Kärlek, Oliver och Timjan som hon har gjort tillsammans med Fanny Bergenström har sålts i drygt 400 000 ex.

”Jag vill visa att matlagning kan vara både enkel och lustfylld. Min förhoppning är att recepten ska fungera som en inspiration för den som redan kan laga mat, men också som en trygg vägledning för nybörjaren. Därför jobbar jag väldigt mycket med recepten, provlagar och filar på formuleringarna i det oändliga trots alla mina år i yrket. Jag kommer från en familj med mattraditioner från både Sydfrankrike och Skåne och just medelhavsmaten med fruktig olivolja, örter och härliga grönsaker ligger mig extra varmt om hjärtat. Båda mina föräldrar växte upp i Frankrike. Min mamma, Pernilla Tunberger, blev legendarisk matskribent och skrev också flera kokböcker. Även min mormor, Märta Zätterström, var matskribent på sin tid så intresset för mat har verkligen gått i arv. För mig handlar det mycket om livskvalitet varje dag. Periodvis bakar jag nästan dagligen, gärna enkla bröd som inte ens behöver knådas. Doften av nygräddat bröd höjer livsandarna och ger ett alldeles särskilt lugn…”

Annas böcker:

Första Kokboken, Bokklubben Svalan, 1974

Annas mat, Bonnier Fakta, 1981

Rotation i köket, bokförlaget Marieberg, 1983

Annas mat stora kokboken, Bonnier Fakta, 1991

Annas sparmat, DN-förlaget, 1992

Annas örtagård, Bonnier Alba, 1993 och 2005

Rosenbröd och Majorer, DN-förlaget 1993

Vinterns Goda Ting med Fanny Bergenström och Nisse Peterson. Bonniers förlag, 1995 och 2007

Nya Annas mat, Bonnier Alba, 1997

Annas pajer, Semic, 1998

Annas medelhavsmat, Semic, 1999

Annas kakbok, Semic, 2000

Kärlek, Oliver och Timjan med Fanny Bergenström, Albert Bonniers förlag 2001

Annas svenska kök, Semic, 2003

Under valnötsträdet, med Fanny Bergenström, Trio förlag, 2006

Sött, Sweet, Dulce, med Fanny Bergenström, Trio förlag, 2009

Annas mat, Ny reviderad utgåva,  Bonnier Fakta, 2013

Det Goda Enkla, med Fanny Bergenström, Trio förlag hösten 2014

 

Fanny Bergenström är fotograf och skribent med mat, resor och blommor som specialitet. Hon har också formgivit sina och Annas gemensamma böcker. Fanny har rest mycket, främst i Asien och till den ingifta släkten i Sydamerika. Hon fotograferar förstås längs vägen men arbetar också mycket med stillebenfotografi. Hennes bilder har bl.a. sålts på IKEA-varuhus runt om i världen.

”För mig är det viktigt att bilderna känns levande och förmedlar en stämning. Jag använder bara en enkel kamera och befintligt ljus och tänker mycket i färg när jag jobbar. Själva komponerandet av bilderna är det roliga, och jag ser mig mer som en bildmakare än fotograf. Jag har vuxit upp i ett hem där det gjort många kokböcker och lagats mycket mat. Min pappa, Nisse Peterson, är fotograf och jag har förstås fått med mig mycket bild- och mattänkande hemifrån. Men planen var inte alls att gå så tätt i mina föräldrars fotspår, tvärtom ville jag hålla på med scenografi eller inredning. Jag reste mycket. Studerade konst och film och samlade idéer. Men så gjorde vi Vinterns Goda ting och efter det fastnade jag för det här med böcker. Det är ju helt enkelt så roligt.”

Fannys böcker

Vinterns Goda Ting med Anna Bergenström och Nisse Peterson. Bonniers förlag, 1995 och 2007

Om Blommor, Bonnier Alba , 1997

Blommornas kalender, Bonnier Alba , 1997

Kärlek, Oliver och Timjan med Anna Bergenström, Albert Bonniers förlag 2001

Under valnötsträdet, med Anna Bergenström, Trio förlag, 2006

Sött, Sweet, Dulce, med Anna Bergenström, Trio förlag, 2009

Det Goda Enkla, med Anna Bergenström, Trio förlag hösten 2014