ur våra böcker

Husets pumpasoppa

Nu i allhelgonatid finns det ju gott om pumpa av olika slag i butikerna. Eller så kanske man odlar själv – hos oss blev det en rejäl pumpaskörd i år. Vi lagar allt därför nu allt möjligt med pumpa, och en favorit är den här soppan ur vår senaste bok ”Det Goda Enkla” s. 227.  Numera börjar vi alltid med att först ugnsrosta pumpan med lök, vitlök, chili och färska örter – det ger en helt annan och mycket mustigare smak till den färdiga soppan.

 

pumpa

för 4 behövs

Till den ugnsrostade pumpan:

1  1/2 -2 kg butternutpumpa eller annan pumpa 

3- 4 vitlöksklyftor

2 -3  bananschalottenlökar

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk rosmarin

1/4-1/2 tsk chiliflingor, eller efter smak

flingsalt

3-4 msk olivolja 

Sedan behövs till soppan:

ca 5 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 1 dl tjock naturell yoghurt 10% eller vispgrädde, flingsalt, svartpeppar ur kvarn, färsk timjan, örtsmulor (s. 381), husets aji, chili i olja (s. 349)

Värm ugnen till 225°. Skala och skär pumpan i bitar, ta bort kärnorna. Lägg bitarna i en rymlig skål och ringla över olivoljan. Lägg också dit hackad rosmarin och timjan, skalade och skivade vitlöksklyftor, lite chiliflingor och bananschalottenlök i halvor. Smula över flingsalt och vänd runt så att allt fördelas. Tippa över det hela i en långpanna och rosta i ca 25 minuter.

Lägg sedan den rostade pumpan med lök och allt i en kastrull eller gryta och slå på vatten (det behövs inte så mycket eftersom pumpan brukar ge tillräcklig vätska). Lägg i buljongtärningen och koka upp det hela. Låt koka under lock i cirka 10 minuter.

Mixa soppan mer eller mindre slät med en stavmixer direkt ner i kastrullen. Blanda ner yoghurt eller grädde. Smaka av soppan med smulat flingsalt, några få tag med pepparkvarnen och förmodligen lite mer av någon örtkrydda. Servera gärna soppan toppad med ört-smulor (rivet torrt bröd som rostats i stekpanna med timjan, vitlök, olivolja och lite salt) eller brödkrutonger.

You Might Also Like