Nyheter

Anna och Fanny Bergenström lagar mat i P1

Sommarmat med Bergenströms

Anna Bergenström har lärt det svenska folket att laga mat sedan 70-talet. Torsdag 30 juni är det premiär för ”Sommarmat med Bergenströms” med recept för sköna lediga dagar. Det kan vara potatissallad med varmrökt sik och sparris till picknicken, eller nattjästa frallor och hemgjord müsli till sommarfrukosten. Men det blir också prat om matminnen och familjerelationer, och om hur maten är navet i allt. I programmet guidas lyssnarna genom goda men enkla recept av typiskt Bergenströmsk modell.

– Vi vill berätta om vad matlagning handlar om för oss. Minnen, mänskliga relationer, smaker och dofter. Det kan vara den trevliga känslan av att laga mat tillsammans eller att förbereda en frukost till en sovande familj, säger Anna Bergenström som i över 40 år lärt svenska folket allt de kan i köket. 

Nu är det dags för henne och dottern Fanny att göra radiodebut i ”Sommarmat med Bergenströms”. Programmet kommer att handla om konsten att laga enkel och hållbar mat för sommarkök, men det är även en familjehistoria. Om Annas mamma Pernilla Tunberger, som till skillnad från Anna hyllade halvfabrikatet och fick Stora journalistpriset genom att driva igenom krav på Bäst-före-datum. Och om Annas mormor Märta Zätterström som tipsade i Damernas värld om ”något piffigt att bjuda på när hembiträdet är ledigt”.

– Sommartid lagar man ju en annan sorts mat än under vintern. Enklare och kanske mer inspirerad i stunden, och med härliga primörer och råvaror i säsong. Sommarmaten ska kännas kravlös och ger ofta fina tillfällen att umgås och laga mat ihop, säger Fanny Bergenström.

Sommarmat med Bergenströms har premiär torsdag 30 juni kl. 10.03-11.00 i P1 och sänds därefter varje torsdag i sammanlagt sex avsnitt. Programmen går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.