Okategoriserade

Rabarberkompott med jordgubbar

rabbarberdet här behövs
1 liter jordgubbar
6–7 stjälkar späd rabarber
2 ½ dl vatten
ca 2 dl strösocker

lyxig vaniljyoghurt
300 g tjock rysk eller
grekisk yoghurt, 10 %
1 msk vaniljsocker
(kanske hemgjort, s. 311)
1 dl siktat florsocker
1–2 dl vispgrädde

(Det Goda Enkla s.335)


Rensa och skär jordgubbarna i skivor eller kvartar och ställ dem åt sidan så länge.

Skölj och ansa rabarbern. Skär den i knappt centi­meterstora bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och koka upp. Låt rabarbern puttra i cirka 5 minuter. Lägg sista minuten i jordgubbarna och rör om. Jordgubbarna ska behålla färg och form. Smaka av med socker och låt kompotten kallna.

Servera med gräddmjölk. Eller klicka kompotten i små glas. Toppa med vaniljyoghurt (allt blandas, grädden ska vara ovispad) och hackade pistagenötter som på bilden på s. 337. (till 4 som kompott och till 10 i små glas)